Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Τί είπα στον Φασούλα μόλις εξελέγη

Αυτή είναι η πρώτη εισήγηση την οποία (αφού μελέτησα τα στοιχεία) έφτιαξα ήδη από τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του २००६ (έξι) αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και έστειλα στον Φασούλα και στους συνεργάτες του। Αυτό προκύπτει και από την πρόταση που του κάνω για τον πρόεδρο του ΔΣ της ΔΗΡΑΠ και τα άλλα μέλη του ΔΣ। Λίγες μέρες αργότερα ο Π। Φασούλας διόρισε ως πρόεδρο τον Δημ। Βρόντο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο। Ήταν η πρώτη ένδειξη οτι ή έχουν διαφορετική άποψη, ή δεν έχουν καθόλου άποψη για το τί θέλουν να κάνουν στο ραδιόφωνο।

Προφορικά ανέπτυξα στον Φασούλα όσα διαλαμβάνονται παρακάτω, στις (τέσσερις) ४ Ιανουαρίου २००७, (επτά) όταν μου το ζήτησε। Η συζήτηση ήταν γενικώς πολιτική και σχεδόν με το ζόρι τον έβαλα στο τέλος της συνάντησης να ακούσει και για το ραδιόφωνο। Το κείμενο το πήρε για περαιτέρω μελέτη ο γενικός γραμματέας που μόλις είχε διοριστεί Γιώργος Οικονομόπουλος, που ήταν παρών και στη συζήτηση। Μπορούν να επιβεβαιώσουν οτι δεν έχω αλλάξει ούτε κεραία। Και οι ημερομηνίες από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με το οποίο τους το έστειλα, επιβεβαιώνουν την ημέρα που τους το έστειλα। Η εντύπωσή μου από τη συζήτηση ήταν οτι ο Φασούλας έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει και το ραδιόφωνο θα είναι το τελευταίο।


Έκλεισα τη συζήτηση λέγοντάς τους οτι αν αποφασίσουν αυτά που προτείνω, δηλαδή να φτιάξουμε τον πρώτο σταθμό και κάθε μετριότητα δεν είναι επιλογή μας, τότε κι εγώ στρατεύομαι στην προσπάθεια και με ενδιαφέρει να βοηθήσω। Αλλιώς δεν με ενδιαφέρει καθόλου μιά διαχείριση της πλάκας χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο αυτής της πρώτης εισήγησης:


Α।Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

1. Το κύρος του Καναλιού-1 είναι σε χαμηλό επίπεδο.
2. Η ακροαματικότητα του καναλιού-1 είναι σε περίπου μη μετρήσιμα επίπεδα.
3. Η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη με οικονομικά κριτήρια.
4. Ολόκληρη η ραδιοφωνική αγορά είναι πεσμένη σε σύγκριση με την πρώτη δεκαετία 1989-1999.
5. Όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα έχουν απαξιωθεί περισσότερο σε σύγκριση με τους ιδιωτικούς σταθμούς.
6. Όλοι οι ενημερωτικοί σταθμοί έχουν υποχωρήσει μπροστά στους μουσικούς – ειδικούς σταθμούς.
7. Όλα τα ενημερωτικά ραδιόφωνα είναι «παθητικά» με ποσά που ποικίλουν από 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο έως και 30 εκατομμύρια ευρώ.
8. Κανένα ενημερωτικό ραδιόφωνο δεν έκλεισε εξαιτίας της πολύχρονης κρίσης. Εξαίρεση δεν είναι ούτε ο Πλάνετ γιατί εκεί κατέρρευσε ολόκληρη η επιχείρηση με τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΕΜΡΟ και την εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ.
9. Η ραδιοφωνική «αγορά» δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα.
10. Ο εξορθολογισμός της επιχείρησης είναι δυνατόν να γίνει.
11. Η ανάδειξη του Καναλιού-1 από μέρος του προβλήματος που είναι σήμερα σε μέρος της λύσης θα είναι μεγάλη επιτυχία.
12. Η επιλογή της ορθής λύσης είναι η λύση του προβλήματος κατά 50%.
13. Η απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του ο σταθμός (κατά την κρίση μου) δεν είναι μια από τις επιλογές που έχει η νέα δημαρχιακή ηγεσία.
14. Η οποιαδήποτε καλή έως άριστη δουλειά που μπορεί να γίνει δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβραβευθεί με καλά αποτελέσματα λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς.
15. Το υψηλό ετήσιο παθητικό (1.700.000 ευρώ το 2007) έχει την τάση να αυξάνεται, ακόμα κι αν δεν γίνει τίποτα.
16. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν δημιούργησε το ραδιόφωνο. Το κληρονόμησε και δεν τόλμησε να το κλείσει, ούτε κατάφερε να το νοικοκυρέψει.
17. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ραδιόφωνο του δήμου Πειραιωτών, ακόμα κι αν δεν το ακούνε ή δεν ξέρουν ούτε τη συχνότητα στην οποία εκπέμπει.




Β।Σκάβοντας πιο βαθιά

1. Ο Δήμος Πειραιά δεν μπορεί να αξιοποιήσει το άϋλο περιουσιακό στοιχείο του σταθμού που είναι η συχνότητά του και η άδεια λειτουργίας. Δεν είναι ιδιωτικός σταθμός που θα μπορούσε να μεταβιβαστεί έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Είναι συχνότητα δημοτικού σταθμού και αν κλείσει η συχνότητα θα δοθεί από τον υπουργό Επικρατείας σε άλλον ενδιαφερόμενο. Μάλλον σε άλλο δήμο.
2. Η ως τώρα διαχείριση του σταθμού δεν περιέχει άξιες λόγου ατασθαλίες. Πληρώνει μισθούς πείνας, όταν πληρώνει και παίρνει τις ανάλογες υπηρεσίες.
3. Τα διαφημιστικά έσοδα είναι ανύπαρκτα όπως ανύπαρκτο είναι και το διαφημιστικό τμήμα του σταθμού.
4. Η διάρθρωση του προσωπικού είναι αντιπαραγωγική, αναχρονιστική, αντιεπαγγελματική και αντιγράφει δομές της κρατικής ραδιοφωνίας προ 20ετίας.
5. Απασχολούνται 76 άτομα από τους οποίους οι περισσότεροι το θεωρούν πάρεργο και η αμοιβή τους είναι επιμίσθιο που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τους ζήσει. Δεν μπορεί καν να υποθέσει κανείς ότι ο Δήμος ασκούσε κοινωνική πολιτική μέσω του ραδιοσταθμού. Ο πιο «ακριβοπληρωμένος» εργαζόμενος πληρώνεται με το κατώτερο της συλλογικής σύμβασης. Για τους περισσότερους είναι η «δεύτερη» δουλειά.
6. Είναι αυτόνομη επιχείρηση με όλα τα αρνητικά που έχει αυτή η επιλογή χωρίς όμως και τα θετικά στοιχεία
7. Δεν διευκρινίζεται το νομικό καθεστώς της «Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά» αλλά σίγουρα υπάγεται στο δημόσιο λογιστικό ως προς τη διαχείριση με όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αυτό συνεπάγεται.
8. Τα νομικά εμπόδια για οποιαδήποτε προσπάθεια αναδιάρθρωσης και παραγωγικής διάταξης του προσωπικού, είναι πολλά.


Γ।Τι να κάνουμε;


1. Κλείνουμε το ραδιόφωνο. Κατά τη γνώμη μου ο Δήμος Πειραιά δεν μπορεί να το κάνει και πάντως δεν το εισηγούμαι. Αν υπάρχουν επιχειρήματα γι αυτή τη λύση (που αμφιβάλω) αναζητείστε τα αλλού.
2. Ο σταθμός μετατρέπεται σε μουσικό ραδιόφωνο, με τη δικαιολογία ότι γίνεται νεανικός σταθμός. Η λύση αυτή δεν προτείνεται γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί με όρους ανταγωνιστικούς για τα άλλα μουσικά ραδιόφωνα. Νομίζω ότι ούτε νομικά επιτρέπεται η προσπάθεια καθώς η άδεια είναι για δημοτικό ραδιόφωνο και έχει συγκεκριμένους περιορισμούς.
3. Μια μικτή λύση θα ήταν να στηριχθεί σε «εθελοντές» για τη λειτουργία του (πέρα από το μόνιμο προσωπικό) και να ξεχάσει όποιο «επαγγελματικό» παρελθόν και κάθε ελπίδα για επαγγελματικό μέλλον.
4. Η μόνη λύση που βλέπω, είναι η «φυγή προς τα εμπρός».
5. Διατηρούμε τις θέσεις εργασίας.
6. Καταβάλουμε έντονη προσπάθεια αύξησης του κύρους
7. Καταβάλουμε έντονη προσπάθεια αύξησης της ακροαματικότητας
8. Καταβάλουμε έντονη προσπάθεια εξορθολογισμού των αμοιβών.
9. Καταβάλουμε έντονη προσπάθεια μείωσης των εξόδων λειτουργίας
10. Καταβάλουμε έντονη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων
11. Καταβάλουμε έντονη προσπάθεια για νέες επενδύσεις.
12. Καταβάλουμε έντονη προσπάθεια επέκτασης της επιχείρησης.
13. Στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν περιλαμβάνουμε εκτός από το προσωπικό, την πολιτική ηγεσία του Δήμου, τα στελέχη του Δήμου, εθελοντές που θα ήθελαν να προσφέρουν έργο, και άλλους συλλογικής φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
14. Ο μόνος περιορισμός που πρέπει να τεθεί από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο προς τη «ΔΗΡΑΠ» είναι να μην αυξηθεί η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου, αλλά να μειωθεί από το επίπεδο του πληθωρισμού (3.5%) έως 10% το χρόνο.
15। Να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο που να είναι τουλάχιστον πενταετές και να προβλέπει κατ έτος την αύξηση των εξής δεικτών: Ετήσια αύξηση της ακροαματικότητας και των εσόδων, τουλάχιστον κατά 10%. Ετήσια αύξηση του κύρους του η οποία θα αποδεικνύεται από τη συχνότητα των αναφορών του έργου του από άλλα (μη ανταγωνιστικά) μέσα ενημέρωσης. Βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας της επιχείρησης. Διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας.


Δ।Στόχοι που μπορούν να τεθούν:

1. Αύξηση του κύρους με άμεση βελτίωση του προγράμματος ώστε να φανεί η αλλαγή όχι μόνον στα στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά σε κάθε πολίτη του Πειραιά. 2007.
2. Αύξηση των επιχορηγήσεων από άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης, από τη Δεκέλεια ως τα Μέγαρα, περιλαμβανομένης της Νομαρχίας Πειραιά και της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής. 2007-2008.
3. Αύξηση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία, ώστε ο σταθμός να ακούγεται ευκρινώς από τη Δεκέλεια ως τα Μέγαρα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οίκοθεν νοείται ότι θα ακούγεται στην πράξη σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. 2007- 2008.
4. Δημιουργία διαφημιστικού τμήματος για την προσέλκυση εσόδων από την ελεύθερη αγορά. 2007.
5. Μετοχοποίηση της ΔΗΡΑΠ και λειτουργία της με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. 2007-2008.
6. Δικτύωση του σταθμού ώστε να ακούγεται πανελλαδικά με άλλους δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς. 2007-2008.
7. Συμμετοχή σε άλλες ιδιωτικές εταιρίες με παρεμφερές αντικείμενο με στόχο τη διεύρυνση της επιρροής και της ακροαματικότητας, πάντα με κριτήρια της αγοράς. 2008-2009.
8. Διεύρυνση του αντικειμένου σε συναφείς τομείς, κατά το πρότυπο ανταγωνιστικών ιδιωτικών επιχειρήσεων. 2007-2009.
9. Λειτουργία τριών προγραμμάτων σε διαφορετικές συχνότητες που να καλύπτουν τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ενημέρωσης, της αθλητικής ενημέρωσης και της μουσικής – ψυχαγωγίας. 2007-2010.
10. Επέκταση στον τομέα των εκδόσεων και της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. 2007-2010.
11. Στρατηγική συμμαχία με ιδιωτικό όμιλο επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης με στόχο την διεύρυνση της επιρροής τις συνέργιες για αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων. 2010-2014.

Ε।Η μόνη λύση είναι η καλύτερη

1. Στην περίπτωση που η τελική επιλογή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η «φυγή προς τα εμπρός», που είναι και η μοναδική λύση που προτείνω, νομίζω ότι μπορώ να συμβάλω αποφασιστικά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του πρότζεκτ.
2. Η μόνη μας λύση είναι να δημιουργήσουμε τον καλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό, με το μεγαλύτερο κύρος, δεν θα αποτελεί όργανο κανενός κόμματος και κανενός επιχειρηματικού ομίλου. Ο κόσμος θα του έχει εμπιστοσύνη ότι δεν εξυπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα και λέει την αλήθεια.
3. Είναι η μοναδική έλλειψη που έχει η «αγορά», είναι το μοναδικό κενό που υπάρχει στα μέσα ενημέρωσης όλων των ειδών, και υπάρχει πραγματική δίψα από τον κόσμο για γνήσια ενημέρωση.
4. Το ραδιόφωνο είναι το μοναδικό μέσο όπου με τα λίγα χρήματα που μπορεί να επενδύσει ο Δήμος Πειραιά, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να πετύχει την ποιότητα. Χρειάζονται μόνον οι κατάλληλοι άνθρωποι. Μια εφημερίδα ή ένα τηλεοπτικό κανάλι θέλουν πολλαπλάσια χρήματα απλώς και μόνο για να ξεκινήσουν.
5. Ένα τέτοιο ραδιόφωνο θα είναι καύχημα για όλους τους Πειραιώτες, θα είναι επίτευγμα για τη νέα δημοτική αρχή που θα κάνει τη διαφορά, όχι γιατί επένδυσε περισσότερα, αλλά γιατί κατάφερε να κινητοποιήσει αποτελεσματικότερα τους κατάλληλους ανθρώπους.
6. Ένα τέτοιο ραδιόφωνο, είναι πραγματικά στήριγμα για τον Δήμο και για τον Δήμαρχο και για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει, είναι αναπτυξιακό εργαλείο και είναι πολιτιστικό ίδρυμα από μόνο του που παράγει πολιτισμό, κανόνες συμπεριφοράς, συμβάλει στη διακίνηση ιδεών, επιδρά στην πολιτική ζωή, στη δημιουργία και στη γλώσσα.
7. Σε τελική ανάλυση είναι και ένα μέσο επιρροής για την επίτευξη ακόμα και οικονομικών στόχων, στη διεκδίκηση κονδυλίων και μεγάλων έργων απαραίτητων για την περιοχή. Ένα ανυπόληπτο ραδιόφωνο δεν το λαμβάνει κανείς υπόψιν του. Ένα τέτοιο ραδιόφωνο, είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στις αντίθετες επιρροές πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
8. Υπενθυμίζω – για να στηρίξω τα προηγούμενα – ότι μόνον ένα μαχητικό ραδιόφωνο είχε ο όμιλος Αλαφούζου τον ΣΚΑΪ, όταν έκανε τη διαφορά, αποτέλεσε την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης το 1989-1993 και έδωσε απίστευτο κύρος και επιρροή στον νεοεμφανιζόμενο ιδιοκτήτη που το μόνο που εξασφάλισε στους δημοσιογράφους ήταν απόλυτη ελευθερία. Οι μόνες εφημερίδες που εκδόθηκαν και έπιασαν μετά το 1974 ήταν η Αυριανή και η Ελευθεροτυπία και ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης απεργίας των δημοσιογράφων και της κρίσης του Τύπου. Η επιτυχία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, δείχνει επίσης οτι ο κόσμος διψάει για τολμηρή δημοσιογραφία και έδειξε εμπιστοσύνη στον Τριανταφυλλόπουλο και στον Θέμο Αναστασιάδη ως εκδότες μεγαλύτερη από ότι στους μεγαλύτερους επιχειρηματίες.
9. Ο φορέας υλοποίησης είναι σημαντικός για την επιτυχία. Ποιος βάζει τα λεφτά είναι σημαντικός παράγοντας για τον ακροατή. Ένας μεγάλος επιχειρηματίας ή ένα κόμμα κάνει τον κόσμο διστακτικό. Είναι πολύ πιο δύσπιστος σε σχέση με το παρελθόν. Το πρόσωπο του Παναγιώτη Φασούλα, του Δήμαρχου είναι μια καλή εγγύηση. Έχει επιρροή πέραν του ΠΑΣΟΚ. Και στον κόσμο είναι άφθαρτος, έχει καλή εικόνα, δεν έχει δοκιμαστεί και εμπνέει προσδοκίες. Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία αλλά και η «λεπτομέρεια» του 40% των ασταύρωτων ψηφοδελτίων είναι η απόδειξη.
10. Ο ανταγωνισμός είναι δεδομένος. Όταν ο κόσμος ακούει ΣΚΑΪ λέει: Αλαφούζος. Όμιλος της Καθημερινής και υποστηρικτής της ΝΔ (με τάσεις πατερναλιστικές) εκφραστής αυτού που αποκαλούμε «κατεστημένο». Όταν ο κόσμος ακούει ΑΝΤ-1, λέει Μίνως Κυριακού. Ένας επιχειρηματίας με καλή εικόνα στη δεξιά αν και τα τελευταία χρόνια τηρεί άριστες ισορροπίες κυρίως για λόγους τηλεθέασης-ακροαματικότητας. Όταν ο κόσμος ακούει FLASH, λέει: Κόκκαλης. Ένας μεγάλος επιχειρηματίας που ευνοήθηκε από την κεντροαριστερά, έγινε στόχος της δεξιάς και κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης για να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις. Διαπλοκή. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτός ο σταθμός αν και για τουλάχιστον μια δεκαετία συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα ονόματα και είχε άφθονα χρήματα και το αβαντάζ του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να γίνει πρώτος. Είχε όμως σημαντικό κύρος και πολιτική παρέμβαση. Όταν ο κόσμος ακούει Άλφα λέει: Κοντομηνάς. Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, με πολλά συμφέροντα στο κράτος και ότι αυτό συνεπάγεται. Έκανε προσπάθειες να αποσπάσει το κοινό του Φλάς, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Εξακολουθεί την προσπάθεια. Υπάρχει ο Αθήνα 9.84 με την ιστορία του πρώτου «ελεύθερου» ραδιοσταθμού, με καλής ποιότητας πρόγραμμα και τεράστιο προϋπολογισμό αλλά μικρή ακροαματικότητα. Έχασε την πρωτιά από το 1989 και δεν την απόκτησε ποτέ ξανά. Έχει 350 εργαζόμενους, ετήσιο προϋπολογισμό 27 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μια μικρή ΕΡΑ. Ο σταθμός είναι πολύ αξιοπρεπής δημοσιογραφικά και πολιτικά και έχει σημαντικό κύρος.
11. Αξίζει να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα από τον Αθήνα 9.84 που είναι ο επιφανέστερος δημοτικός ραδιοσταθμός. Λόγω των ασύγκριτα καλύτερων οικονομικών του Δήμου Αθηναίων μπορεί να συντηρείται γιατί κατευθύνεται εκεί ένα σημαντικό ποσό από πόρους για τον πολιτισμό και ευρωπαϊκά κονδύλια. Είχε όλο το προσωπικό (περίπου 150 άτομα) και τα μέσα επί Έβερτ για να επιτελέσει τον πολιτικό του σκοπό (να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο) και το πέτυχε. Επί Αβραμόπουλου απέκτησε άλλο τόσο προσωπικό κυρίως από γνωστούς δημοσιογράφους για λόγους προσωπικών δημοσίων σχέσεων. Επί Ντόρας Μπακογιάννη έγινε διακομματική συμφωνία ότι δεν απολύεται κανείς αλλά και δεν προσλαμβάνεται κανείς. Η Ντόρα επέλεξε ως γενικό διευθυντή τον Γιάννη Πολίτη που ως δημοσιογράφος δεν ανήκει στη ΝΔ, εργάζεται στα ΝΕΑ και στην ΕΡΤ και προσπάθησε να μην κατηγορηθεί για τίποτα. Νέα πρόσληψη γίνεται μόνον με ομοφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων (που εκπροσωπούνται και στο ΔΣ της εταιρίας) και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει χορηγία που καλύπτει τα έξοδα της πρόσληψης. Έτσι προσλήφθηκαν ο Άρης Τόλιος και ο Φοίβος Καρζής όταν απολύθηκαν από τον Φλάς. Ο Γ.Πολίτης έκανε και σε μένα την ίδια πρόταση όταν απολύθηκα από τον Φλάς, όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφώνησαν. Απλώς εγώ δεν πήγα, γιατί ενώ ψάχναμε τον χορηγό, προσλήφθηκα στον Άλφα όπου και δούλευα ως τον Σεπτέμβριο.
12. Η Ντόρα διόρισε στις εκτελεστικές θέσεις του ΔΣ δυό νέες γυναίκες επιχειρηματίες. Την Δασκαλαντωνάκη και την Μαμιδάκη. Οι άλλες θέσεις (μη εκτελεστικές) καλύπτονται από δημοσιογράφους που υποδείχθηκαν από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και εκπρόσωπο των εργαζομένων συν τον Πάνο Λουκάκο που είναι επίσης δημοσιογράφος και εκπροσωπεί την άλλη δημοτική εταιρία για τον Πολιτισμό, ώστε να υπάρχει συντονισμός επί των προγραμμάτων για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Ήταν πετυχημένη η επιλογή δύο επιχειρηματιών για τη διεκδίκηση διαφημιστικών κονδυλίων από τη διαφημιστική αγορά. Κρατικές και ιδιωτικές διαφημίσεις. Συγκεντρώνει από χορηγίες και διαφημίσεις πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο πράγμα που δεν έχει σχέση με την ακροαματικότητα. Περισσότερα χρήματα συγκεντρώνει μόνον ο ΣΚΑΪ με δεκαπλάσια ακροαματικότητα και την υποστήριξη του ομίλου με την Καθημερινή και άλλους δύο ραδιοσταθμούς. Τον Μελωδία και τον RED. Είναι τετραπλάσια χρήματα από τον Φλάς που είχε τετραπλάσια ακροαματικότητα αλλά δεν ανήκε σε όμιλο.

13. Για να μπεί στην διαφημιστική αγορά χρησιμοποίησε η Ντόρα μια μεγάλη διαφημιστική εταιρία, στην οποία ανέθεσε όλα τα διαφημιστικά προγράμματα του Δήμου Αθηναίων και ως ένα από τα ανταλλάγματα ήταν και η επιλογή του 9.84 ως διαφημιστικού μέσου. Γενικά αξιοποίησαν κάθε γνωριμία και επιρροή για να αποσπάσουν διαφημιστικά κονδύλια.
14. Η διαχείριση επί Ντόρας Μπακογιάννη ήταν πολύ έξυπνη και προσεκτική. Κύριος στόχος της ήταν να μην δυσαρεστηθεί κανείς, από κανέναν πολιτικό ή δημοσιογραφικό χώρο και το πέτυχαν. Μεταξύ άλλων επαναδιαπραγματεύθηκαν τους μεγάλους μισθούς που είχαν συμφωνήσει επί Αβραμόπουλου μερικές φίρμες της δημοσιογραφίας. Π.χ. Ο Τέρενς Κουίκ δέχθηκε να μειωθεί ο μισθός του από τρία εκατομμύρια δρχ το μήνα σε ένα.
15. Η ΕΣΗΕΑ ενδιαφέρθηκε να μην απολυθούν οι πάνω από μια εκατοντάδα δημοσιογράφοι των ειδήσεων που αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και δημιουργηθεί μείζον θέμα ανεργίας. Από τις φίρμες που είναι άλλη μια εκατοντάδα επίσης δεν απολύθηκε κανείς και το έχουν ως πάρεργο εισπράττοντας μια αργομισθία κι έτσι φιλοτιμούνται να γράφουν καλές κουβέντες για τη Ντόρα στις άλλες δουλειές τους σε εφημερίδες και κανάλια. Επίσης τροφοδοτείται ένας τεράστιος διοικητικός μηχανισμός (έχει 19 γενικούς διευθυντές) όπου εξυπηρετούνται κομματικά ρουσφέτια. Όλων των νεοδημοκρατικών αποχρώσεων.
16. Ο Αθήνα 9.84 θα μπορούσε να έχει καταγράψει μεγαλύτερη ακροαματικότητα στις μετρήσεις. Δεν το επεδίωξε όμως. Οι μετρήσεις είναι κατευθυνόμενες. Και στο παρελθόν που γίνονταν από την FOCUS και τώρα που γίνονται από την ΕΙΡΑ αλλά τις διενεργεί για λογαριασμό της η FOCUS. Οι άνθρωποι του 9.84 είχαν το κύρος και τις προσβάσεις να πιέσουν αποτελεσματικά ώστε να καταγραφούν μεγαλύτερες ακροαματικότητες. Δεν το επεδίωξαν για λόγους πολιτικής. Για να μην ενοχλήσουν τα ιδιωτικά ραδιόφωνα που είναι τρία ενημερωτικά και τα υπόλοιπα μουσικά τα οποία στηρίζονται μόνον στις διαφημίσεις για να καλύψουν τα έξοδά τους και για να καταγράψουν κέρδη. Με μεγαλύτερη ακροαματικότητα ο 9.84 δεν θα έπαιρνε περισσότερα έσοδα. Πάλι στις επιχορηγήσεις του δήμου θα στηριζόταν. Θα μείωνε όμως τα έσοδα άλλων μικρών σταθμών. Τα έσοδα του ραδιοφώνου είναι έτσι κι αλλιώς μικρά. Η διαφορά και η πίεση θα φαινόταν. Κυρίως στα μουσικά ραδιόφωνα που ανήκουν στον όμιλο IMACO (Πέτρος Κωστόπουλος πρόεδρος της ΕΙΡΑ κλπ) στον όμιλο Λυμπέρη, στον όμιλο Δάφνη-Επικοινωνίες ΑΝΤ-1, στον όμιλο ΣΚΑΪ-Καθημερινής και στον «Λάμψη» (ανήκει σε ξένο όμιλο).
17. Η ΝΕΤ-ΕΡΑ-ΚΟΣΜΟΣ- ΕΡΑ ΣΠΟΡ επίσης δεν καταγράφει μεγαλύτερες ακροαματικότητες γιατί δεν την ενδιαφέρει και δεν στηρίζει τα έσοδά της στη διαφήμιση αλλά στις εισφορές.
18. Έχουν επιτευχθεί δηλαδή κάποιες ισορροπίες με την πάροδο του χρόνου που είναι δύσκολο να διαταραχθούν γιατί κάποιοι θα μειώσουν τα νούμερά τους και συνεπώς τα έσοδά τους από τη διαφημιστική αγορά. Επειδή όμως τα νούμερα είναι «φτιαχτά» σηκώνουν πίεση και πάντοτε αποδίδει. Όλα είναι θέμα συμφωνιών. Οι κρατικοί και οι δημοτικοί σταθμοί απέχουν από πιέσεις όσον αφορά τις μετρήσεις γιατί στηρίζονται στις επιχορηγήσεις και η πίττα της ακροαματικότητας μοιράζεται στους σταθμούς που βολεύουν και τις διαφημιστικές εταιρίες. Άλλωστε τα περισσότερα έσοδα και της εταιρίας μετρήσεων είναι από τις διαφημιστικές εταιρίες και όχι από τους σταθμούς.


Θεωρώ πολύ σημαντικό για την όλη επιτυχία του εγχειρήματος να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αρχή που θα απογοητεύσει τον κόσμο και θα κάνει δύσκολες τις κινήσεις μας στο μέλλον। Υπάρχουν εκκρεμότητες σημαντικές που πρέπει να λυθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2007. Όπως ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί επί δύο μήνες και το πρόγραμμα του σταθμού είναι στον αέρα. Υπάρχουν συμβάσεις που έχουν λήξει και προθεσμίες που τρέχουν. Προτείνω να γίνουν τα εξής:


ΣΤ। Άμεσες ενέργειες

1. Ένας άνθρωπος να πάει στον σταθμό και να αναλάβει καθήκοντα. Να μιλήσει με όλους τους εργαζόμενους, να καταγράψει τις θέσεις και τις προτάσεις τους, ώστε να ληφθούν υπόψιν και στο επιχειρησιακό σχέδιο. Να καταγράψει τα μίνιμουμ που απαιτούνται για να συνεχίσει να εκπέμπει ο σταθμός και για να ανοίξει ο δρόμος για όσα αποφασιστούν στο μέλλον.
2. Να βρεθεί μια γυναίκα επιχειρηματίας (όχι σύζυγος επιχειρηματία) να αναλάβει αφιλοκερδώς ασφαλώς για να μην την προσβάλουμε, την προεδρία της ΔΗΡΑΠ. Θα είναι πολύ χρήσιμη και στη λειτουργία μια και θα μεταφέρει πνεύμα ιδιωτικής επιχείρησης και κριτηρίων, θα αντιλαμβάνεται αμέσως τις συνθήκες της αγοράς, θα είναι χρήσιμη στις επαφές με τις διαφημιστικές εταιρίες και θα έχει επίσης την εμπιστοσύνη του Δήμαρχου.
3. Στο Διοικητικό Συμβούλιο προτείνω να διοριστούν επαγγελματίες δημοσιογράφοι και από τους κατοίκους του Πειραιά και από τους εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αποζημιώσεις για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις, αλλά προτείνω αν υπάρχουν να καταργηθούν για να είναι εθελοντική η προσφορά υπηρεσιών, να δοθεί ένα νέο πνεύμα και παράδειγμα από τη διοίκηση στους εργαζόμενους και να μην έχει οικονομικό κίνητρο έστω και μίζερο, κάποιος «παράγοντας» για να επιθυμεί τη συμμετοχή του. Είναι σημαντικό για τη λειτουργία της επιχείρησης τα πρόσωπα να είναι της εμπιστοσύνης του δημάρχου και να έχουν εκφράσει γνώμη ο(η) πρόεδρος του ΔΣ και ο (η) διευθυντής του σταθμού ώστε να έχουν καλή χημεία και συνεργασία μεταξύ τους.

14 σχόλια:

Unknown είπε...

Επειδή έχασα όλα τα σχόλια που είχαν δημοσιευθεί χθες, παρακαλώ τους σχολιογράφους να βρουν την ευκαιρία και να τα επαναλάβουν. με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Συγγνώμη για την ταλαιπωρία.
Η διεύθυνση του μπλόγκ είναι:
www.904Pireaus.blogspot.com

Dimitris Tsakalias είπε...

Ωραία... αφού τα είπες...
Φυσικά, τα διάβασαν και τα κατάλαβαν. Βέβαια...

Unknown είπε...

Η αλήθεια είναι οτι ούτε εσύ δεν τα διάβασες. Τουλάχιστον αναλυτικά. Αλλά εσένα λίγο σε ενδιαφέρει. Κι επειδή δουλεύεις κι εσύ στο ραδιόφωνο επί σειρά ετών, πες μου αν ήταν ή όχι μιά τίμια ενημέρωση, ή αν δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα η περιγραφή της κατάστασης που κάνω. Αν ήταν αναλυτικότερη. θα ήταν βιβλίο. Τότε θα ήταν που δεν θα το διάβαζε κανείς. Αν μου έκαναν οποιαδήποτε διευκρινιστική ερώτηση ήμουν προετοιμασμένος να απαντήσω, με στοιχεία ονόματα και ποσά. Δεν μου ζήτησαν περαιτέρω διευκρινήσεις. ίσως και να ήξεραν περισσότερα. ίσως και να μην ήξεραν ούτε αυτά που τους είπα και να ήθελαν να τα διπλοτσεκάρουν...

Dimitris Tsakalias είπε...

Προφανώς τα διάβασα. Δεν τα βρήκα ούτε δύσκολα στην ανάγνωση, ούτε δυσνόητα πρώτου ή δευτέρου βαθμού, ούτε δύσκολα να εφαρμοστούν. Εγώ όμως έκανα εκπομπές 15 χρόνια και δούλεψα στο στήσιμο δύο σταθμών. Δυστυχώς, οι αρχικοί παραλήπτες της μελέτης σου (που άλλοι πληρώνουν για να εξασφαλίσουν τέτοια συμπεράσματα και προτάσεις)δεν νομίζω ότι κατάλαβαν πολλά. Κάτι έχουν δει κι εμάς τα μάτια μας.
Ίσως ο σταθμόε αυτός πάει στο βρόντο.

aganaktismenos είπε...

Κύριε Κοκορίκο επειδή έχω εργαστεί στο Κανάλι 1 θα ήθελα να μου λύσετε μερικές απορίες. Πως είναι δυνατόν ένα κανάλι που καταβάλει σχεδόν όλα τα λεφτά που παίρνει από το δήμο σε μισθούς - όχι και τόσο πείνας τουλάχιστον για αρκετούς δημοσιογράφους - να πάει μπροστά χωρίς να διώξει κάποιους από τους 76 εργαζόμενους οι οποίοι μάλιστα έχουν οδηγήσει το κανάλι σε μη μετρήσιμη ακροαματικότητα. Όταν μπορεί να λειτουργήσει με τους μισούς και να επενδύσει στα πλαίσια της ποιοτικής και ουσιαστικής αλλαγής σε νέ αίμα με νοοτροπία νικητή (βλέπε παράδειγμα Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λινγκ). Μήπως όλα αυτά τα οποία λέτε μοιάζουν με αντίστοιχες μελέτες προηγούμενων χρόνων και εξωδιοικητικών παραγόντων που απλά ήθελαν να εισχωρήσουν στα ενδότερα του καναλιού χρησιμοποιώντας σαν Δούρειο Ίππο ωραιοποιημένες αλλά μη πραγματοποιήσιμες λύσεις ? Εκτός και αν πρόκειται να κάνουμε δημόσιους υπαλλήλους κάποιους από τους δημοσιογράφους και τους παραγωγούς έτσι ώστε, κακά τα ψέματα, να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν εδώ και χρόνια και όχι το ψώνιο τους επ'αμοιβή στου κασίδι το κεφάλι.
Τέλος για να συμφωνήσω σε κάτι θα ήθελα να πώ ότι πρέπει στο σύνολο της η Διοίκηση του σταθμού να προσφέρει εθελοντική εργασία και να μην ζητάμε εθελοντισμό μόνο από τους εργαζόμενους και τους πολίτες τη στιγμή που Πρόεδρος , Αντιπρόεδρος και Δ.Σ. έχουν μηνιαία έξοδα πόσο 4 ή 5.000 ευρώ ? Σε αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνεστε και εσείς κ. Κοκορίκο αλλά και οποιοσδήποτε άλλος από το Δ.Σ. θέλει ή πρέπει να προσφέρει εργασία.
Αλήθεια τι έγινε με τις ακροάσεις των εργαζομένων που είχατε ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου, είχαν κάποιο σκοπό ή έγιναν για να δικαιολογηθεί η αναμενόμενη άφιξη σας στο κανάλι ?
Περιμένω απάντηση σας.

Dimitris Tsakalias είπε...

Ζητώ συγνώμη που παρασύρθηκα ως παλιός ραδιοφωνατζής και μπλέχτηκα στην αντιπαράθεση. Ίσως θα ήταν καλύτερο να σταματήσει εδώ αυτός ο δημόσιος διάλογος για όσα μπορείτε να πείτε και να κάνετε εκεί που πρέπει, μακριά από περίεργους ωτακουστές. Δεν είμαι οπαδός του "δημοκρατικού" συγκεντρωτισμού, αλλά ήρεμα κι απλά εσείς οι μέσα, αργά ή γρήγορα θα καταφέρετε να βρείτε λύσεις στα προβλήματα και συγκλήσεις στις διαφορές που έχετε μεταξύ σας. Εμείς οι απ' έξω δεν γνωρίζουμε τα πράγματα, αλλά και να μαθαινουμε δεν μας κάνει αρμόδιους σωτήρες. Οπότε μη μπερδευόμαστε. Βρείτε τα μέσα. Μετά, γιατί όχι, ας τα μάθει όλος ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή όμως, ούτως ή άλλως δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτα ο αναγνώστης ενός ποστ.
Εγώ θυμάμαι ότι το Κανάλι 1 είναι από τους πρώτους δημοτικούς ραδιοσταθμούς στην ιστορία της Ελλάδας και νομίζω βοηθά την κοινωνική μνήμη το να κρατηθεί ζωντανός. Νομίζω μπορείτε και θα τα καταφέρετε. Θα σας ακούω, όπως έκανα πριν από αρκετά χρόνια.

aganaktismenos είπε...

Φίλε Δημήτρη, το κανάλι 1 χρειάζεται για να λειτουργεί ένα αρκετά σεβαστό ποσό το οποίο δεν το παίρνει από έναν ιδιώτη αλλά από τον δήμο. Λεφτά που εσύ και εγώ δίνουμε για να μας παρέχονται κάποιες υπηρεσίες. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό που θα πώ αλλά τι θα γινόταν αν αυτά τα λεφτά πήγαιναν για παράδειγμα στην καθαριότητα? Έχει κάθε λόγο λοιπόν ο πολίτης, αλλά και χρέος, να φροντίζει να μαθαίνει που πάνε κάποια λεφτά γιατί σίγουρα δεν καταλήγουν πάντα σε "αγαθοεργίες". Η λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα πρέπει να είναι "επαναστατική" (το μαχαίρι στο κόκκαλο) και να μην χαϊδεύει κανέναν. Όσον αφορά την ιστορία του καναλιού έχω βαρεθεί εδώ και χρόνια να ακούω τι ήταν τα πρώτα 5 χρόνια της λειτουργίας του (και πολλά λέω) όταν για τα επόμενα 15 φυτοζωεί. Έλεος. Ας μην είμαστε τόσο χαϊβάνια γιατί με αυτά και αυτά κάποια έκαναν περιουσίες.

Dimitris Tsakalias είπε...

Πιάνομαιι από: "...έχω βαρεθεί εδώ και χρόνια να ακούω τι ήταν τα πρώτα 5 χρόνια της λειτουργίας του (και πολλά λέω) όταν για τα επόμενα 15 φυτοζωεί. Έλεος. Ας μην είμαστε τόσο χαϊβάνια γιατί με αυτά και αυτά κάποια έκαναν περιουσίες."


"Αγανακτισμένε",

1) Αν συνέβαλε στην αγανάκτησή σου το ότι εγώ νοσταλγώ καλές μέρες ραδιοφώνου, να σου θυμίσω ότι έχω κάθε λόγο να το κάνω και να το λέω. Δεν ήξερα ότι δεν ήθελες να το διαβάσεις. Μπορείς ευχαρίστως να μου στείλεις ένα κατάλογο με όσα σ' ενοχλούν και μου απαγορεύεις να τα γράφω. Δεν νομίζω ότι βγάζει πουθενά να ξεκινάμε την επικοινωνία με εκφράσεις όπως "χαϊβάνια".

2) Ένας πάσης φύσεως ραδιοφωνικός σταθμός σήμερα ούτως ή άλλως θα μπαίνει μέσα. Σημαντικό κόστος για τον πολίτη έχει και η αποκομιδή των σκουπιδιών. Κανείς όμως δεν θα βγει να πε ότι αν δεν βγάζουμε κέρδος από τα σκουπίδια να τ' αφήνουμε εκεί που είναι ή να τα τρώμε. Η προσφορά μιας υπηρεσίας δεν εκτιμάται σε χρήμα. Ένας πολίτης πληρώνει τέλη για να έχει καθαρή πόλη, θέσεις παρκαρίσματος, δρόμους φωτισμένους, χωρίς λακούβες κ.λ.π. Δεν είναι κακό να διαθέτει μια ή περισσότερες πόλεις μαζί ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Αρκεί, φυσικά η λειτουργία του να πληροί τον κοινωνικό σκοπό του. Δυστυχώς σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σταθμοί μέχρι σήμερα ήταν εστίες ρουσφετιών και προπαγάνθας υπέρ της παράταξης που αναδεικνυόνταν σε δημοτική αρχή. Όλα αυτά εις υγείαν των κορόιδων.

3) Στο προηγούμενο σχόλιό μου εξηγήθηκα ότι δεν γνωρίζω τα εσωτερικά του Καναλιού 1. Έτσι, δεν δικαιούμαι να μπλέκομαι σε αντιπαραθέσεις για τη λειτουργία του. Μόνο γενικά μπορούμε να μιλάμε, αλλά και μ' αυτό σαν βάση βρίσκομαι σε δυσμενή θέση, αφού δεν ξέρω συγκεκριμένα πράγματα. Ελπίζω μάλιστα να μην παρεξηγιέμαι και να μην κλαίω το χρόνο και τη φαιά ουσία που χαλάω με σχόλια.

4) Πολλοί ενεργοί άνθρωποι που έχουν θητεύσει με επιτυχία στα μικρόφωνα της ραδιοφωνίας έχουν τη γνώση και θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τη γνώμη τους. Προτείνω στη διοίκηση να το ζητήσει. Σε καλό θα βγει.

5) Χαίρομαι που δεν κρύβεται πίσω από πόρτες γραφείων ο προβληματισμός για κάτι που απασχολεί πολλούς. Οι αποφάσεις όμως πρέπει να παίρνονται μόνο από αρμόδιους. Αυτοί είτε φέρουν μέρος λαϊκής εντολής ή είναι υπάλληλοι επιφορτισμένοι να λειτουργούν έτσι. Μόνο αυτοί πρέπει ν' αποφασίζουν, εκτός αν είχαμε δομημένη μια μορφή άμεσης δημοκρατίας, κάτι που, απ΄όσο γνωρίζω, μόνο στην Ελβετία υπάρχει.

Για τα υπόλοιπα, επαναλαμβάνω, δεν μου πέφτει λόγος, αλλά δεν θα με πείραζε να έχω τη δυνατότητα επιλογής περισσότερων από ένα-δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς για ν' ακούω.

aganaktismenos είπε...

Ουδέποτε υποστήριξα ή θα υποστηρίξω ότι πρέπει σταθμοί όπως το κανάλι 1 να κλείνουν. Η πολυφωνία είναι θεμιτή πέρα ως πέρα και πιστεύω πως είναι καλό να υπάρχουν ραδιόφωνα και για τους λίγους. Με πειράζει το ότι όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν χρησιμοποίησε το κανάλι 1 έτσι όπως έπρεπε. Ο Πειραιάς έχει ανάγκη το ραδιόφωνο του και πιστεύω πως μπορεί και να το συντηρήσει, έστω και εν μέρει. Όταν όμως θέτεις σαν στόχο να χτυπήσεις σε ακροαματικότητα τον ΣΚΑΪ κάνοντας προσλήψεις γνωστών και φίλων, άγνωστων κατά τα άλλα, χωρίς μάλιστα να σε νοιάζει το πως θα βγάλεις αυτά τα λεφτά που επενδύεις, τότε πως μπορεί κάποιος που εργάζεται και είναι απλήρωτος 4και 5 μήνες να κάνει υπομονή και να πιστέψει σε καλύτερες μέρες? Ενδεικτικό είναι το ότι ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να φτιάξει ένα υποτιπώδες διαφημιστικό τμήμα έτσι για να πει ότι προσπάθησε να πετύχει κάτι επί της ουσίας. ΕΛΕΟΣ λοιπόν και πάλι ΕΛΕΟΣ.
Θα ήθελα τέλος να πω και κάτι σχετικό με την γυναίκα που προτείνει ο κος Κοκορίκος ότι θα πρέπει να βρεθεί. Ρωτήστε κε Κοκορίκο τι έγινε με την κα Γκάτσου που είναι ίσως το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα αυτού που λέτε. Ποιοί την έφαγαν και γιατί όταν επί θητείας το κανάλι γνώρισε τις τελευταίες καλές ημέρες του. Αν δεν μάθετε κάτι ρωτήστε με και θα σας τα πώ με κάθε λεπτομέρεια.

Unknown είπε...

Γράψε μας σε παρακαλώ την ιστορία με την κα Γκάτσου, να μαθαίνουμε.

aganaktismenos είπε...

Η κα Γκάτσου για όσους δεν γνωρίζουν είναι ίσως η πιο επιτυχημένη επαγγελματίας του Πειραιά στον τομέα των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Μια γυναίκα που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και που είχε την ατυχή έμπνευση να ασχοληθεί με τα κοινά του Πειραιά με σκοπό να προσφέρει. Δεν ήξερε δεν ρώταγε ? Τέλος πάντων. Η ιστορία της στο Κανάλι 1 ξεκίνησε μια όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα όταν ο Αγραπίδης της εμπιστεύτηκε την ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου της ΔΗΡΑΠ. Μια θέση με εξασφαλισμένη τη δυσφήμιση και μηδαμινές ευκαιρίες για παραγωγή έργου. Όχι όμως για την Γκάτσου η οποία είναι σκυλί στη δουλειά και αποδίδει τα μέγιστα στα δύσκολα, όπως όλοι οι μεγάλοι παίκτες.
Έφτιαξε με δικά της έξοδα το γραφείο της (air condition, έπιπλα κλπ) έφτιαξε την αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ, την είσοδο του κτιρίου στην Ευριπίδου και λίγο πολύ όλους τους ορόφους με ελάχιστα έξοδα και μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Έδωσε κύρος (όσο γινόταν) στο Κανάλι 1 ενεργοποιώντας εργαζόμενους χρόνια αδρανείς και αργόσχολους. Πίεζε διαρκώς τους πάντες να έρχονται καθημερινά στα γραφεία τους δίνοντας εκείνη το καλό παράδειγμα αφού δεν περνούσε μέρα που να λείψει από το γραφείο της. Δεν μιλάμε για 10 και 20 λεπτά αλλά για 3,5,8 και 10 ώρες. Κυνήγησε όσους είχαν δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αρκετές κόντρες και εκεί ήταν που έχασε το παιχνίδι, αν και πιστεύω ότι από ένα σημείο και μετά μόνη της επεδίωξε να φύγει. Η Γκάτσου είναι μια γυναίκα που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο των πάντων και όταν είδε ότι ο Αγραπίδης ήθελε να έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο έθεσε το δίλλημα, ή εγώ μόνη μου ή κάποιος άλλος. Εδώ έπαιξε ρόλο και ο γνωστός μεγαλοδημοσιογράφος που αυτή τη φορά δεν θα κατονομάσω ο οποίος βλέποντας πως διαρκώς ελέγχεται θέλησε να βγάλει άχρηστη την Γκάτσου ή τουλάχιστον ακατάλληλη. Αφορμή στάθηκε η ενασχόληση της προέδρου με το πρόγραμμα του καναλιού που ίσως ήταν το μοναδικό λάθος της. Έτσι μπήκε στο περιθώριο η τακτική πληρωμή των μισθών για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η σωστή και αυστηρή οικονομική διαχείρηση και το νοικοκύρεμα. Κάπου εδώ φταίξαμε και εμείς οι απλοί υπάλληλοι του καναλιού που δεν σταθήκαμε δίπλα στην Γκάτσου αλλά υποκύψαμε στους εκβιασμούς των "άλλων".
Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι η Γκάτσου δεν δεχόταν την αποζημίωση της που ήταν γύρω στα 800 ευρώ και η οποία αμέσως μετά επί Σπυράκη έγινε εν μία νυκτί 1500 για να είναι τώρα κοντά στα 2000 ευρώ. Ουδέποτε χρησιμοποίησε το κανάλι για προσωπική της προβολή, πλήρωνε ακόμα και τον καφέ των καλεσμένων της τη στιγμή που άλλοι τον έπιναν καθημερινά στην υγειά του καναλιού!!!! Εν μέρει αυτή ήταν η Γκάτσου και όποιος την κακολογεί μετά από τόση δουλειά απλά νομίζω πως τα κάνει κρεμαστάρια γιατί δεν θα μπορέσει ποτέ να τα φτάσει.

Unknown είπε...

Αγανακτησμένε, σε ευχαριστώ για τη συμβολή σου, κι εγώ έχω ακούσει καλά λόγια για την Γκάτσου, από μέλη του ΔΣ της ΔΗΡΑΠ, πράγμα που σημαίνει οτι δεν πήγε χαμένος ο χρόνος της. Αλλά φαίνεται οτι έμεινε μόνη της, δεν δημιούργησε τις απαραίτητες συμμαχίες και το γνωστό κύκλωμα της πλατείας Κοραή, το οποίο είναι άλλωστε και διακομματικό, πήρε το πάνω χέρι. Υποψιάζομαι οτι και ετερόκλητες συμμαχίες υπήρξαν. Πολλοί βολεύονται με την αδράνεια και τη σήψη της ακινησίας γιατί δεν επιθυμούν να αναλάβουν κανένα κόστος, κι έτσι προτιμούν να μην επιδιώξουν και τον έπαινο της σύγκρουσης με κατεστημένες βρώμικες καταστάσεις, ή με την επιδίωξη φαιδράς αυτοπροβολής.

aganaktismenos είπε...

Επειδή είσαι δημοσιογράφος και από τους καλούς νομίζω, κατάφερες μέσα σε 5 γραμμές να πεις αυτά για τα οποία εγώ χρειάστηκα 100. Το μόνο που θα ήθελα να πω εν κατακλείδι είναι το ότι μέσα σε όλα αυτά τα άγονα χρόνια του καναλιού υπήρξαν πολλές μελέτες από πολλούς και διάφορους, δημοσιογράφους και μη. Άλλες ήταν φανφάρες και άλλες καλές και εμπεριστατωμένες σαν τη δική σου. Η Γκάτσου δεν έφτιαξε πρόγραμμα για να το "πουλήσει" προς τα έξω και να κοροϊδέψει τον κόσμο. Η Γκάτσου έκανε πράξη τα όσα πίστευε, τα υλοποίησε και αυτό είναι που χρειάζεται. Όχι λόγια και φανφάρες, έργα και πρωτοβουλία, θέληση και βούληση.

Unknown είπε...

Αγανακτησμένε,
μου αρέσεις. και ξέρεις πολλά. Και ασφαλώς τα έχουν διαβάσει κι άλλοι που ξέρουν πολλά. Θα ήθελα να τους δώ να γράφουν ότι γνωρίζουν. Η νέα διοίκηση του ραδιοφώνου (στην οποία δεν συμμετέχω) έχει ανάγκη τη διαφάνεια και την δημόσια παρακολούθηση και παρέμβαση στο έργο τους. Έστω και ανώνυμα, θα περίμενα από δυό ντουζίνες ανθρώπους που τους έχω ακούσει με τα αυτιά μου να λένε οτι είναι έντιμοι και θέλουν να προσφέρουν αφιλοκερδώς, να φράψουν τουλάχιστον τις πληροφορίες τους και τις εμπειρίες τους. Κάθε σημερινή μας μέρα είναι η αυριανή μας ζωή. Έστω και με ψευδώνυμο. και για τους εργαζόμενους ισχύει αυτό. Και να με βρίσουν δέχομαι ευχαρίστως. Αλλά για βρισιές, θέλω και όνομα. όχι ανώνυμα.